Haber Başlığı

Seni Dinlemeye Hazırız

Yeşilay’da, “Türkiye Bağımlılıklarla Akran Eğitim Uygulayıcısı” olarak görev alan Erdinç Enes Odabaşı, tütün ve teknoloji bağımlılığı hakkında öğrencileri bilgilendirdi.

Tütün Bağımlılığı

Odabaşı, tütün bağımlılığının, sadece nikotin ve diğer maddelerden bağımlılık yapmadığını el bağımlılığı, dudak bağımlılığı ve yoksun hissetme gibi sebeplerden de olduğunu vurguladı. Tütün alışkanlığını bırakmak için önce bireyin kendisini hazır hissetmesi gerektiğini belirtti. Birey kendini hazır hissettikten sonra sigara içme süresinin azaltılması, kişinin yoksun hissettiği zamanlarda doğa yürüyüşleri, spor yapmak gibi aktiviteler yapmasını, dudak bağımlılığı olanlar için ise sakız çiğnemek, çubuklu şeker ile yoksunluk hissinin önüne geçilebileceğini ifade etti.

Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji bağımlılığının ise sadece telefon ve bilgisayar ile uğraşmak değil, gerçek hayatla sosyal hayat algısının yok olması, oyunlarda elde edilen başarının gerçek hayatta yakalanamaması, telefondan uzak kalınca huzursuz hissetmek gibi etkenlerden de oluştuğunu belirtti. Odabaşı, Teknoloji bağımlılığının bireylerde asosyallik, kemik yapısında bozulma, baş ve göz ağrısı gibi rahatsızlıklara yol açtığını da sözlerine ekledi.

Bağımlılıktan kurtulmak, bilgi almak ya da tedavi olmak isteyen herkes 115 YEDAM Danışma Hattını arayarak ücretsiz olarak sosyolog ve psikologlardan destek alabiliyor.

Haber: Hande Belgühan ( Medya ve İletişim Bölümü )

Fotoğraflar: Yusuf Emre Baba ( Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü )