"İŞ'TE SAKARYA" adlı bilimsel araştırma projesi, Sakarya ekonomisine katkı sağlayan işletmeleri geniş bir perspektiften incelemeyi hedefliyor. Proje, bölgenin ekonomik gelişimine yön veren yerel işletmelerin girişimcilik hikayelerini dijital olarak kayıt altına alarak genç girişimcilere ilham verici örnekler sunmayı ve şehir hafızasını oluşturmayı amaçlıyor.
Projenin ilk aşamasında, Söğütlü OSB'de faaliyet gösteren Güneşoğlu Süt Ürünleri AŞ'nin üçüncü kuşak temsilcisi Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Güneş ile video röportaj çekimleri yapıldı.
Güneş, “65 yıllık üretim tecrübesi ile bugün 2,1 milyar TL'lik ciro, 400 kişilik istihdam ve 5000 süt üreticisine geri bağlantı etkisi ile Türkiye'de süt ve süt ürünleri işleyen üreticiler arasında önemli bir konumda olduklarını sosyal ve finansal koşullarını ve Sakarya ekonomisine olan katkılarına değindi.”
Proje ekibi, Sakarya'da faaliyet gösteren köklü işletmelerin kuruluş hikayelerini, aile işletmelerinde kuşaklar arası yönetimi, devlet teşviklerinin etkisini, ekonomik katkıları ve inovasyon projelerini analiz ederek, genç girişimcilere ilham kaynağı olacak bir bilgi havuzu oluşturmayı ve bölgenin ekonomik tarihine değerli katkılarda bulunmayı hedefliyor.
“İŞ'TE SAKARYA” projesi, Sakarya'nın ekonomik yönünü araştırarak, elde edilen verileri bölgenin ekonomik tarihini daha iyi anlamak için kullanacak. Proje yürütücüleri Dr. Öğretim Üyesi İsmail Koç, Doç. Dr. Füsun Çelebi Boz, Doç. Dr. Aydın BAĞDAT ve Öğretim Görevlisi Servet Sezgin'den oluşuyor. Ayrıca Sapanca Meslek Yüksekokulu Medya İletişim Programı öğrencileri de projede aktif olarak görev alarak önemli bir uygulama eğitimi almaktadır. Bu önemli çalışma, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) tarafından desteklenmektedir.
Proje ekibi, 2023 yılında Sapanca'nın Çınarları projesi ile önemli bir sosyal sorumluluk çalışmasına imza atarak, Sapanca ilçesinde ses getiren bir başarıya ulaşmıştı. Ekip, bu projede, Sapanca'nın 54 yaşlı bireyinin hayat hikayelerini belgesel haline getirerek, onların yaşam deneyimlerini ve değerlerini gelecek nesillere aktardı. Bu başarılı projenin ardından ekip, şimdi de “İŞ'te SAKARYA” projesi ile şehrin ekonomik gelişimine tanıklık etmeyi ve Sakarya'daki girişimcilik hikayelerini dijital ortamda belgeleyerek kent hafızasını oluşturmak, şehir ekonomisine ve genç girişimcilere ilham kaynağı olmayı hedefliyor.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Sapanca Meslek Yüksekokulu bu proje sayesinde üniversite-sanayi iş birliğine olan bağlılığını göstererek, sektörle olan ilişkilerin geliştirilmesine önemli katkılar sağlamaktadır. Üniversite ile sanayi arasındaki bu etkileşim, projenin hem akademik hem de endüstriyel alanda yeni iş birliklerine kapı açmasını mümkün kılacaktır.